Bartholin cyste


Een Bartholin cyste (figuur 1) is gevuld met slijm en kan aan beide kanten van de vagina-opening voorkomen. Symptomen van een grote cyste zijn irritatie, pijn bij het vrijen pijn bij het lopen en asymmetrie van de vulva. Er kunnen abcessen ontstaan in een Bartholin cyste, die pijnlijk en meestal rood van kleur zijn. De diagnose wordt aan de hand van het lichamelijk onderzoek gesteld. Grote cysten en abcessen moeten gedraineerd worden. Bij abcessen hoeft zelden antibiotica te worden gegeven, draineren werkt beter. Afsluiting van een Bartholin klieruitvoergang maakt dat de klier zich vult met slijm resulterend in een cyste. De oorzaak van de afsluiting is meestal onbekend.

Symptomen


De meeste cysten geven geen problemen, maar grote cysten kunnen irritatie veroorzaken, problemen tijdens de coïtus geven en tot last zijn tijdens lopen. De meeste cysten zijn niet gevoelig, en zitten aan één kant. Abcessen leiden tot heftige pijn in de vulva en soms koorts. Zij zijn gevoelig en rood. Dan is er een indicatie om tot operatie over te gaan.


Behandeling


Bij vrouwen jonger dan 40 jaar behoeven cysten zonder klachten geen behandeling. Pijnlijke cysten kunnen chirurgisch verwijderd worden. Aangezien cysten vaak terugkeren na eenvoudige drainage is het doel van een operatie een permanente opening te maken tussen de uitvoergang en de schede. Een andere drainagetechniek is om een kleine ballonkatheter in te brengen en die een tot twee weken in de cyste achter te laten. Deze procedure leidt tot fibrosering en vormt zo de permanente opening.

Marsupialisatie klier van Bartholin


Een mogelijke ingreep is marsupialisatie (vasthechten van de omgeklapte cystewanden). Recidiverende cysten behoeven excisie. Bij vrouwen boven de 40 jaar dienen alle cysten gebiopteerd te worden om een kwaadaardigheid uit te sluiten. Abcessen worden behandeld met incisie en drainage en eventueel ondersteuning met antibiotica (bv. cefalexine 500 mg gedurende 7-10 dagen). De definitieve behandeling (marsupialisatie) volgt dan in een tweede stadium.

Nazorg


De hechtingen zijn zelfoplossend en vallen er meestal na 5 tot 10 dagen uit of lossen op. U mag na de ingreep douchen, de eerste dagen nog niet in bad. Coïtus kan meestal weer na twee weken. Bij veel pijn, roodheid, koorts boven 38,5 C of veel bloedverlies verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Dit kan overdag via 072 5142160. Alleen voor noodgevallen heeft u het spoedtelefoonnummer van uw gynaecoloog meegekregen op de OK.