Menopauzepoli

Op onze menopauzepoli kunt u terecht met vragen en klachten rondom de overgang.
Vrouwen in de overgang lopen vaak lang rond met allerlei klachten. Ze kunnen zich behoorlijk belast voelen, combineren al jaren werk en zorg en merken op een gegeven moment dat hun veerkracht afneemt. Ze kunnen streng zijn voor zichzelf, willen niet altijd toegeven dat ze last hebben van de overgang en vaker nog worden overgangsklachten niet als zodanig herkend. Enkele jaren voor het stoppen van de menstruaties kunnen er al overgangsklachten zijn, dit maakt herkenning dan ook niet altijd gemakkelijk.
Op onze poli willen we vrouwen graag goed en op tijd informeren, begeleiden en indien nodig een behandeling op maat adviseren. Goed op de hoogte zijn kan verschil maken.
Wat kunt u verwachten tijdens het menopauzeconsult?

In nauwe samenwerking met de gynaecoloog zal de verpleegkundig overgangsconsulente met u in gesprek gaan en een uitgebreide vragenlijst met u doornemen. Het eerste consult duurt ongeveer een uur waardoor er voldoende ruimte is om uw klachten en vragen goed in kaart te brengen en de mogelijke behandelingen met u te bespreken. Ook is er aandacht voor uw persoonlijk risico op borstkanker, hart- en vaatziekten en botontkalking.

Aan de hand van het gevoerde gesprek en de ingevulde vragenlijst kunnen de gynaecoloog en de overgangsconsulente in principe bepalen of uw klachten samenhangen met de overgang of niet. Indien nodig kunnen laboratoriumonderzoek en een inwendige echo nog meer informatie verschaffen.
Bij het geven van advies om uw klachten te verminderen houden we natuurlijk rekening met uw eigen wensen en met eventueel bestaande contra-indicaties.
Samen met u komen we zo tot een plan van aanpak. De geadviseerde behandeling kan bestaan uit hormoonaanvullende therapie, niet hormonaal werkende middelen, voedingssupplementen en levensstijl en/of voedingsadvies.

Vervolg

Drie maanden na het eerste consult plannen we meestal een vervolgafspraak om te bespreken hoe het met u gaat. Mocht u gestart zijn met hormoonaanvullende therapie dan zien we u daarna graag jaarlijks terug ter controle.

De overgang

 

De periode voor, tijdens en na de allerlaatste menstruatie noemen we de overgang.
Het is een natuurlijk proces waarin de eierstokken langzaam en wisselend minder oestrogeen en progesteron gaan produceren. Dit kan allerlei lichamelijke en geestelijke veranderingen met zich meebrengen. De overgang kan 5 tot 10 jaar duren en vindt gewoonlijk plaats tussen het 40ste en 60ste levensjaar. Gemiddeld hebben vrouwen hun laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd rond hun 51ste jaar. Zeker 80 % van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van overgangsklachten zoals:

• opvliegers
• nachtelijk transpireren en slaapproblemen
• veranderingen van het menstruatiepatroon
• stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gejaagdheid
• concentratieproblemen
• hoofdpijn
• drogere lichaamshuid
• wat versterkte haargroei in gezicht
• huid van de schede wordt gevoeliger en minder vochtig
• pijn bij vrijen
• verminderde zin in vrijen
• herhaalde blaasontstekingen
• vaker aandrang om te plassen en onwillekeurig urineverlies
• spier- en gewrichtsklachten
• toename gewicht
• op langere termijn een toegenomen risico op hart- en vaatziekten en osteoporose


Premenstrueel syndroom (PMS)

 

Ook kunt u last hebben van het premenstrueel syndroom, waarbij lichamelijke en psychische klachten steeds in een bepaalde fase van de menstruatiecyclus optreden. Een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten komen veel voor. Verder kunt u zich gedeprimeerd, humeurig en gespannen voelen. PMS komt vaak voor vanaf ongeveer het veertigste levensjaar en is een ander mechanisme dan de overgang. Het vraagt ook een andere benadering. Wij kunnen u helpen in het onderscheiden van de verschillende klachten.

Onze menopauzeverpleegkundigen:
Marijntje Kelter (BIG 79036992630)
en Joyce van Stralen (BIG 79041179230) 

De postmenopauze

Dit is de fase die start na uw allerlaatste menstruatie. Pas als u een jaar lang helemaal niet meer gemenstrueerd heeft weten we dat u postmenopauzaal bent. Ook in deze fase kunt u last hebben van overgangsklachten.

*Als u na dat menstruatievrije jaar toch weer gaat menstrueren of ook maar een paar druppels vaginaal bloedverlies heeft moet u naar uw huisarts of gynaecoloog voor nader onderzoek. Baarmoederkanker kan dan vroegtijdig opgespoord dan wel uitgesloten worden.


Bijzondere situaties

• De overgang kan ook al op zeer jonge leeftijd optreden. Wanneer de menstruaties voor het 40ste levensjaar stoppen spreken we van primaire ovariële insufficiëntie (POI of POF) of een te vroege overgang.
• Overgangsklachten kunnen ook het gevolg zijn van ziekte of behandelingen zoals antihormoontherapie bij borstkanker, chemotherapie, bestraling of het operatief verwijderen van eierstokken.

Vrouwen die om bovenstaande redenen overgangsklachten ervaren willen we ook graag uitnodigen om samen met ons te bekijken welke mogelijkheden er zijn om hun klachten en gezondheidsrisico’s te verminderen.checking

 

Vragenlijst ter voorbereiding op overgangsconsult

 brandmark gca 0 5x

Indien u een afspraak heeft dan
verzoeken wij u alleen te komen naar de kliniek.
Begeleiders worden verzocht buiten te wachten.


Lees a.u.b. de

 instructies voor uw bezoek >>>