Patiënteninformatie: Bekkenbodem - bekkenbodemtraining


De bekkenbodem is een spierpeesplaat, die als een soort hangmat is opgehangen aan de botten van het kleine bekken (tussen staartbeen en schaambeen en tussen de beide zitbeenknobbels).

De bekkenbodem heeft twee hoofdfuncties:

- Het dragen van de bekkenorganen blaas en darm
- Het afsluiten van de verschillende openingen (urinebuis en anus)
De bekkenbodemspieren hebben direct invloed op het plassen, het vrijen en de ontlasting en indirect ondersteunen zij de houding en ademhaling van elk mens.

De bekkenbodemspieren staan onder invloed van onze wil en zijn dus selectief te trainen, hoewel we daar bijna nooit aan zullen denken. Meestal zullen we automatisch aanspannen bij actie van de buik-, bil- en beenspieren. Zijn de spieren echter, door welke reden dan ook, verzwakt, dan zullen ze niet automatisch meer meedoen, hetgeen klachten kan geven, bijv. incontinentie.

Met training kan de functie van de bekkenbodemspieren gestimuleerd worden. Omdat wij verwachten dat u daar baat bij zult hebben, heeft u deze informatie gekregen.

Indien u bij het oefenen meer instructie en advies wilt hebben, dan kunt u contact opnemen met een daartoe gespecialiseerde bekkenbodem-fysiotherapeute, waarvan u de adressen en telefoonnummers ook bij ons kunt opvragen (poli@gcalkmaar.nl )


Leren voelen waar uw bekkenbodem zit


Als u uw plas ophoudt, spant u voornamelijk het voorste deel van uw bekkenbodem aan. Als u uw ontlasting ophoudt, spant u voornamelijk het achterste deel van uw bekkenbodem aan. Probeer eens te spelen met het aan- en ontspannen van die spiervezels, zonder verder spieren aan te spannen van buik, bil of benen.


Het trainen van de bekkenbodemspieren


Rustig aanspannen tot de bekkenbodem zo goed mogelijk opgespannen is 5 tellen vasthouden, terwijl u doorademt en zoveel mogelijk andere spieren ontspannen houdt rustig ontspannen, elk spiervezeltje loslaten.
N.B.: De makkelijkste houding om goed te leren voelen wat u doet is: ruglig met opgetrokken knieën. Maar u kunt ook oefenen op uw buik of zij, of zittend, of staande.
Voer elke oefening rustig en bewust uit. Voer het aantal oefeningen in de eerste week op van 25 tot 50 keer per dag (verdeeld over de dag). Als u geen 5 tellen kunt vasthouden, start u bijv. met 3 tellen en werkt u na verloop van 1 à 2 weken naar 5 tellen toe.

Als u voelt dat u niet meer goed kunt optrekken en vasthouden, stopt u en probeert u het later weer. Ook op het toilet kunt u oefenen, maar niet tijdens het plassen (dan moet uw bekkenbodem ontspannen zijn, wél na het plassen.

Resultaat kunt u in het algemeen niet zo snel verwachten als bij beenspierversterkende oefeningen (1 à 2 weken). Vaak zult u echt 3 maanden geduld moeten hebben en trouw blijven oefenen! U zult merken dat u na verloop van tijd meer gevoel voor het spannen van de bekkenbodem krijgt. U gaat automatisch uw bekkenbodemspieren gebruiken bij uw dagelijkse bezigheden. Bij extra belasting van de bekkenbodem zoals bij hoesten, tillen, rennen en springen, kunt u nu bewust uw bekkenbodemspieren gebruiken. Bv alles aanspannen voordat u iets zwaars optilt!