Patiënteninformatie Hysteroscopie nazorg


U heeft vandaag een hysteroscopie gehad, waarbij uw gynaecoloog met een mini camera (hysteroscoop) naar de binnenkant van de baarmoeder heeft gekeken en zonodig een ingreep heeft verricht.


Pijn


Het merendeel van de vrouwen heeft na afloop weinig klachten, maar enkelen hebben wel pijn of voelen zich niet zo lekker. Dat is de reden dat wij u hebben aangegeven dat het verstandig is dat iemand u thuisbrengt. Ook kan de onderbuik vaak de eerste dagen nog gevoelig zijn. Bij buikkrampen kunt u een pijnstiller (paracetamol) innemen. Neem contact op met uw gynaecoloog bij aanhoudende heftiger pijn en/of koorts (>38 C)


Lichamelijke verzorging


Douchen is direct na een hysteroscopie toegestaan. Na een paar dagen kunt u ook in bad gaan en zwemmen. Het gebruik van tampons kan weer tijdens de eerstvolgende menstruatie.

 

Seksueel contact


Zolang er nog bloedverlies is na de hysteroscopie, adviseren wij u geen gemeenschap te hebben.

 

Werk


Sommige vrouwen voelen zich na de ingreep nog vervelend. Het is dan ook het beste op de dag van het onderzoek geen belastende werkzaamheden te verrichten. Na enkele dagen kunt u over het algemeen uw normale bezigheden weer oppakken. Soms kan het verstandig zijn een paar dagen vrij te nemen.

 

Welke klachten en complicaties kunnen er zijn?


Na het onderzoek kunt u nog enkele dagen wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben en een gevoelige onderbuik. Deze verschijnselen gaan vanzelf binnen 2 á 3 dagen over. Als de klachten langer aanhouden of heviger worden, kunt u het best contact opnemen met ons.

De complicaties kunnen zijn: bloeding, beschadiging van de baarmoederwand (perforatie), infectie en overgevoeligheid voor de gebruikte medicijnen en vloeistoffen.

Bloeding


Het onderzoek kan de baarmoeder beschadigen. Er kunnen wondjes zijn in de baarmoederhals door het tangetje dat daar werd geplaatst. Het bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen enkele dagen over. Indien het meer is dan een forse menstruatie kunt u contact opnemen met de gynaecoloog voor advies.


Beschadiging


Soms ontstaat tijdens de behandeling een wond of een gaatje in de wand van de baarmoeder. Dit heet perforatie. Meestal geneest het vanzelf. In sporadische gevallen is narcose nodig voor een laparoscopie (kijkoperatie) of zelfs een buikoperatie om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt. Deze complicatie is bij een diagnostische hysteroscopie gelukkig uitermate zeldzaam.

Infectie


Koorts en hevige buikpijn wijzen op infectie. Deze kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. U moet bij deze verschijnselen direct contact met uw gynaecoloog opnemen. Deze complicatie komt weinig voor.


Overgevoeligheid


Er kan overgevoeligheid zijn voor het middel voor plaatselijke verdoving of latex. Als u weet dat u overgevoelig bent voor dergelijke stoffen dan moet u dat vertellen. Wij kunnen daar dan rekening mee houden.

 

Voordeel van de hysteroscopie


De complicaties zijn zeldzaam. Narcose is niet nodig.

 

Contact opnemen


Bij problemen kunt u contact opnemen met de polikliniek 072 - 5142160. In noodgevallen kunt u buiten kantoortijden het spoedtelefoonnummer van de gynaecoloog bellen, wat u heeft meegekregen na de operatie.

 

Nacontrole


U krijgt een telefonische afspraak voor het bespreken van de uitslag en een poli controle afspraak indien nodig.