LETZ nazorg


Patiënteninformatie nazorg LETZ (Lis Excisie van de Transformatie Zone)


U heeft vandaag een LETZ gehad, waarbij uw gynaecoloog een oppervlakkig reepje van de baarmoedermond heeft verwijderd met behulp van een verwarmd lisje.

Pijn


Het merendeel van de vrouwen heeft na afloop weinig klachten, maar enkelen hebben wel pijn of voelen zich niet zo lekker. Dat is de reden dat wij u hebben aangegeven dat het verstandig is dat iemand u thuisbrengt. Thuis kunt u, indien gewenst, Paracetamol 500 mg innemen tot een maximum van 4-6 per dag. De tweede dag is pijnstilling doorgaans niet meer nodig.

Bloedverlies


De wond op de baarmoedermond kan niet worden gehecht (dan zou het menstruatiebloed namelijk niet weg kunnen) en zal enkele dagen wat bloedverlies geven. De korstjes op de bloedvaten kunnen door wrijving tegen de wand van de schede loslaten, waardoor soms opnieuw bloedverlies ontstaat. Na enkele dagen laat het korstje sowieso los en kan er opnieuw nog wat helder bloedverlies optreden.

Na de ingreep heeft u één tot twee weken bloederige afscheiding/ wondvocht. Zelden is het bloedverlies meer dan een menstruatie, als dat wel het geval is, neem dan contact op met uw gynaecoloog.

Lichamelijke verzorging


Douchen is direct na een LETZ toegestaan. Wij adviseren u in de eerste twee weken niet te zwemmen of in bad te gaan in verband met de wondgenezing. Het gebruik van tampons kan weer tijdens de eerstvolgende menstruatie.

Seksueel contact


Gemeenschap in de eerste twee weken na de ingreep is niet toegestaan in verband met de wondgenezing. Als het bloedverlies na twee weken volledig is gestopt kunt u weer gemeenschap hebben.

Werk/ sport


Sommige vrouwen voelen zich na de ingreep nog vervelend. Het is dan ook het beste op de dag van het onderzoek geen belastende werkzaamheden te verrichten. Enkele dagen erna kunt u over het algemeen uw normale bezigheden weer oppakken, mits geen zware lichamelijke belasting. Sporten en zware inspanning kunt u het beste even overslaan in de eerste twee weken. Soms kan het verstandig zijn een paar dagen vrij te nemen.

Nacontrole


U krijgt een telefonische afspraak voor het bespreken van de uitslag van het weefselonderzoek (pathologisch onderzoek). Meestal herhalen we het uitstrijkje na een LETZ na 6 maanden, 12 maanden en 24 maanden.

Vragen en problemen


Als u vragen heeft, dan kunt u ons tussen 09:00 en 16:00 uur bellen op telefoonnummer: 072-5142160. Buiten deze tijden kunt u een mail sturen naar poli@gcalkmaar.nl
In noodgevallen na deze ingreep kunt u ons buiten kantoortijden bereiken op het spoedtelefoonnummer van de gynaecologen dat u bij de operatie meegekregen hebt.

Wij verzoeken u contact op te nemen in de volgende situaties:

  • Nabloeden bij een hoeveelheid van meer dan een gewone menstruatie
  • Bij temperatuur hoger dan 38,5 ºC
  • Bij echte pijn ondanks de ingenomen paracetamol
  • Bij niet kunnen plassen

Meer informatie op andere plaatsen: