Patiënteninformatie Miskraam - nazorg 

 

Een curettage in verband met een miskraam is een medisch veilige ingreep en de risico's op complicaties zijn klein. Wel zijn er in de eerste periode na de ingreep dingen waar u rekening mee moet houden.

 

Na de ingreep

Het advies is om na de curettage enkele dagen rustig aan te doen en voldoende (bed)rust te nemen. Zowel in lichamelijk, maar vooral in emotioneel opzicht is het een ingrijpende gebeurtenis.

In de eerste dagen kunt u last krijgen van bloedverlies en buikkrampen, zoals bij een menstruatie. Te grote inspanning kan echter meer bloedverlies veroorzaken en buikkrampen kunnen sterker worden. Ga dus de eerste week niet sporten en til geen zware dingen. Vanwege infectiegevaar mag u de eerste twee weken geen tampons gebruiken, niet in bad gaan of zwemmen. U mag geen vaginale seks hebben.

Contact opnemen


Bij pijn kunt u een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol (maar niet meer dan 6 tabletten van 500 mg) per dag gedurende twee dagen. Als de pijn langer aanhoudt dient u contact op te nemen met ons. Het is verstandig om ons te waarschuwen bij koorts (38,5 graden of hoger) die langer dan een dag aanhoudt, bij aanhoudend hevig bloedverlies (duidelijk meer dan bij uw gewone menstruatie) of bij aanhoudende, hevige pijn.

 

Verval zwangerschapshormoon


Na de ingreep kunt u nog last hebben van zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid of gespannen borsten. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele dagen. Bloedverlies na een curettage kan variëren: het kan enkele dagen duren, maar het kan ook meerdere weken aanhouden. Soms gaat het bloedverlies over in een bruinige afscheiding die kan aanhouden tot uw eerstvolgende menstruatie.

Vruchtbaarheid

U kunt snel na de miskraam weer vruchtbaar zijn. Mocht u dat in deze periode nog niet willen zorg dan voor een betrouwbaar voorbehoedmiddel waarvoor u ons kunt raadplegen.

Nacontrole


Nacontrole is afhankelijk van uw wens. Indien u vragen heeft of nog lichamelijke problemen, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Indien u al weer een menstruatie heeft gehad, geen pijn meer heeft en geen vragen, dan is nacontrole niet strikt noodzakelijk. Indien u wel een afspraak heeft meegekregen en u daar geen gebruik van wilt maken, dan verzoeken wij u die tijdig af te zeggen (afspraak@gcalkmaar.nl)

Verwerking


Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis die allerlei emoties kan oproepen. Uw emoties kunnen heel verwarrend zijn. Het is verstandig om uw gevoelens te delen met iemand die u vertrouwt. Zoek hulp als u merkt dat u het moeilijk heeft. U kunt daarvoor terecht bij uw huisarts of bij ons.

Contact


Als u vragen heeft, dan kunt u ons tussen 09:00 en 16:00 uur bellen op telefoonnummer: 072-5142160. Buiten deze tijden kunt u een mail sturen naar poli@gcalkmaar.nl. Voor noodgevallen kunt u het spoedtelefoonnummer van de gynaecologen bellen, dat u na de ingreep heeft meegekregen.