Vergoeding


Wordt mijn behandeling vergoed?

Vanwege de vele veranderingen binnen de zorg en uw zorgverzekeraar, kunnen wij ons voorstellen dat u vragen heeft met betrekking tot de vergoedingen en de nota die u ontvangt van uw zorgverzekeraar. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar, omdat zij inzicht hebben in uw afgesloten polisvoorwaarden, die voor iedereen anders zijn. Mocht er onduidelijkheid blijven bestaan, dan geven wij graag toelichting over hoe de vergoedingen binnen het Gynaecologisch Centrum Alkmaar zijn geregeld.

In 2022 zijn er 6000 verschillende poliscombinaties in omloop bij de vijf grote zorgverzekeraars. Ons centrum kan niet iedere individuele polis mbt onze behandeling controleren, wij verzoeken u zelf goed naar uw polisvoorwaarden te kijken. 

Met name eigen risico (minimum 385 euro, maar u kunt zelf meer afgesproken hebben), basisverzekering of aanvullende verzekering en soort van polis (restitutie, natura of budgetpolis) hebben invloed op het bedrag wat u van de verzekeraar vergoed krijgt.


Voor verdere toelichting op uw factuur verwijzen wij u naarhttp://www.dezorgnota.nl

 

  • De onderzoeken en verrichtingen uitgevoerd in het Gynaecologisch Centrum Alkmaar worden aangemerkt als medisch specialistische zorg. Bijna alle verrichten vallen onder de basisverzekering en worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed.
  • Een sterilisatie bijvoorbeeld valt echter meestal in de aanvullende verzekering.
  • Wij raden u aan altijd zelf uw polisvoorwaarden na te kijken of u in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding.
  • Om hiervoor in aanmerking te komen dient u echter wel door uw (huis)arts te zijn doorverwezen, en dient u de verwijsbrief mee te nemen bij uw eerste afspraak. Dit is een eis van de zorgverzekeraar. De verwijsbrief kan ook door uw huisarts aan ons digitaal verzonden worden. 
  • Anticonceptie boven de 21 jaar wordt niet vergoed vanuit het basispakket. U dient dit zelf te betalen of hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. meer info>>
  • Anticonceptie boven de 21 jaar wordt niet vergoed vanuit het basispakket. U dient dit zelf te betalen of hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. meer info>>

Wij hebben ook dit jaar met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Dat betekent dat de door ons geleverde zorg in vrijwel alle gevallen wordt vergoed, als u zich daar tenminste voor verzekerd heeft, afhankelijk van uw polisvoorwaarden.

Kijkt u op ons overzicht van de zorgverzekeringsmaatschappijen met wie wij een contract hebben afgesloten of afspraken hebben gemaakt. Bij deze maatschappijen sturen wij de factuur direct naar uw zorgverzekeraar. U ontvangt van ons geen factuur. Uw eigen risico wordt meteen door de zorgverzekeraar ingehouden, c.q. met u verrekend.

Bijk hier het overzicht van gecontracteerde verzekeraars >>

Als er geen contract is of u heeft geen verzekering, dan wordt er een factuur naar uw huisadres gestuurd.
Deze factuur kunt u zelf indienen bij uw zorgverzekeringsmaatschappij.
De verzekeraar zal dan afhankelijk van uw polisvoorwaarden 100% of minder vergoeden, onafhankelijk van uw eigen risico, wat u altijd zelf dient te betalen. 

Wanneer u een nota ontvangt van uw zorgverzekeraar, dan betreft dit de verrekening van uw eigen risico of kosten die niet onder de polisvoorwaarden vallen. Als u zorgkosten maakt die vallen onder de basisverzekering, betaalt u altijd eerst een deel zelf. Voor 2022 is het verplichte eigen risico € 385,- voor iedereen in Nederland, tenzij u zelf een hoger bedrag heeft afgesproken. De rest van de kosten neemt de zorgverzekeraar voor zijn rekening. Hoeveel en of u moet betalen hangt dus af van het feit of u in het betreffende jaar al bij een medisch specialist bent geweest of dat u bijvoorbeeld geneesmiddelen heeft gekregen. Gynaecologisch Centrum Alkmaar heeft dus geen invloed op uw eigen risico. De hoogte van het verplichte eigen risico wordt jaarlijks bepaald door de overheid. Uw ziektekostenverzekeraar is verplicht om dit eigen risico bij u in rekening te brengen als u medisch specialistische kosten maakt of geneesmiddelen gebruikt.

Het is ook goed mogelijk dat u op eigen initiatief een afspraak wil maken voor een algemeen gynaecologisch onderzoek, bijvoorbeeld een jaarlijkse controle. Ook dan bent u bij ons van harte welkom. In de meeste gevallen worden consulten op eigen initiatief niet vergoed door uw verzekeraar en komen de kosten voor het consult en de verrichtingen voor uw eigen rekening.

Voor veelgestelde vragen over uw zorgrekening kunt u te recht op Veel gestelde vragen over ziekenhuisrekeningen