Patiënteninformatie Zwangerschapsafbreking Nazorg
(abortus provocatus lege artis APLA)
Voor deze ingreep werd u, na uw consult, verwezen naar het Noordwest Ziekenhuis Alkmaar
U heeft vandaag een ingreep ondergaan. Een abortus is een medisch veilige ingreep en de risico's op complicaties zijn bijzonder klein. Wel zijn er in de eerste periode na de curettage dingen waar u rekening mee moet houden.
Complicaties
Direct na een abortus is het risico op complicaties het grootst. Het advies is dan ook om het enkele dagen rustig aan te doen en voldoende (bed)rust te nemen.
Rekening houden met:
- In de eerste dagen kunt u last krijgen van bloedverlies en buikkrampen, zoals bij een menstruatie. Te grote inspanning kan echter meer bloedverlies veroorzaken en buikkrampen kunnen sterker worden. Ga dus de eerste week niet sporten en til geen zware dingen.
- Vanwege infectiegevaar mag u de eerste twee weken geen tampons gebruiken, niet in bad gaan of zwemmen. U mag geen vaginale seks hebben. Vrijen op een andere manier mag wel.
- Na de ingreep kunt u nog last hebben van zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid of gespannen borsten. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele dagen.
- Bloedverlies na een abortus kan variëren: het kan enkele dagen duren, maar het kan ook een of twee weken aanhouden. Soms gaat het bloedverlies over in een bruinige afscheiding die kan aanhouden tot uw eerstvolgende menstruatie. Wanneer er meteen een spiraaltje geplaatst is, kan het bloedverlies wat langer aanhouden.
- Als u op de dag van de ingreep begonnen bent met de pil, komt uw menstruatie in de loop van de vierde week (dit is de week waarin u geen pil slikt) weer op gang, tenzij u de pil zonder stopweken gebruikt.
- Bedenk dat u snel na een abortus weer vruchtbaar bent. Zorg dus, samen met uw partner, voor een betrouwbaar voorbehoedmiddel. Het Gynaecologisch Centrum biedt u aan om tijdens de ingreep meteen een spiraaltje te plaatsen, zodat u meteen beschermd bent.
- Bij pijn kunt u een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol (maar niet meer dan 6 tabletten van 500 mg) per dag gedurende twee dagen. Als de pijn langer aanhoudt dient u contact op te nemen met ons.
Contact
Het is verstandig om ons te waarschuwen bij koorts (38,5 graden of hoger), bij aanhoudend hevig bloedverlies (duidelijk meer dan bij uw gewone menstruatie) of bij aanhoudende, hevige pijn of niet kunnen plassen.
Nacontrole
Het is belangrijk om drie weken na de behandeling bij ons terug te komen voor nacontrole. De gynaecoloog gaat met u na hoe de ingreep verlopen is. Indien nog niet geregeld wordt de anticonceptie besproken.
Verwerking
Het afbreken van een zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis die allerlei emoties kan oproepen. Misschien bent u opgelucht en dankbaar. Misschien voelt u zich boos en verdrietig. Uw emoties kunnen heel verwarrend zijn: verdriet en opluchting zijn er soms tegelijkertijd. Het is verstandig om uw gevoelens te delen met iemand die u vertrouwt. Zoek hulp als u merkt dat u het moeilijk heeft. U kunt daarvoor terecht bij uw huisarts of bij een maatschappelijk werkster of het FIOM online (www.fiom.nl). Het Fiom begeleidt vrouwen bij besluitvorming over en verwerking van een abortus.
Vragen en problemen
Als u vragen heeft, dan kunt u ons tussen 09:00 en 16:00 uur bellen op telefoonnummer: 072-5142160. Buiten deze tijden kunt u een mail sturen naar poli@gcalkmaar.nl voor niet-spoedeisende zaken. Alleen in noodgevallen kunt u ons buiten kantoortijden bereiken op het spoedtelefoonnummer van de gynaecoloog dat u meegekregen heeft bij de ingreep.