Patiënteninformatie vóór de ingreep: NOVASURE®


Novasure is een techniek voor verwijdering van het baarmoederslijmvlies door middel van nauwkeurig gemeten elektrische energie (impedantie systeem). Ervaring in het vernietigen van het baarmoederslijmvlies in situaties van hardnekkige menstruatieproblemen bestaat al heel lang met diverse methoden. De Novasure® behandeling is inmiddels wereldwijd bij talloze vrouwen toegepast.

Behandeling


Behandeling geschiedt onafhankelijk van de menstruatiedag en wordt onder plaatselijke verdoving op de poliklinische OK uitgevoerd. De baarmoedermond wordt na de verdoving opgerekt, soms wordt nog een curettage verricht als er bv sprake is van onregelmatig bloedverlies. Na het meten van de lengte van de baarmoederholte wordt een kunststof buisje met aan het einde een instrumentje van gaasdraad in de baarmoeder ingebracht. Gedurende 2 minuten wordt er via dit gaasdraad hitte afgegeven waardoor de binnenbekleding van de baarmoeder (het slijmvlies) wordt vernietigd.


Na de ingreep


Na de ingreep bestaat een aantal uren forse buikpijn waarvoor natuurlijk voldoende pijnstilling wordt meegegeven. Ook kan er meteen of later na de ingreep water- en bloederige afscheiding ontstaan, waarvoor maandverband nodig is. Deze waterige afscheiding kan vier tot zes weken na de ingreep aanhouden.

De gewone werkzaamheden kunnen enkele dagen na de verrichting weer worden hervat.

Complicaties bij de ingreep zijn erg weinig voorkomend.

 

Pijnbestrijding


Op de polikliniek krijgt u een recept voor Arthrotec van uw gynaecoloog mee. De Temgesic tabletten krijgt u van ons op de OK na de ingreep om verwisseling te voorkomen. U wordt geadviseerd deze tabletten in te nemen op de volgende tijdstippen:

• Maximaal 12 uur en minimaal 6 uur voor de ingreep: één tablet Arthrotec 75 mg als pijnstiller en om de baarmoederhals zachter en dus toegankelijker te maken

Vlak voor de ingreep:


1 tablet Primperan (Metoclopramide) 10 mg krijgt u van ons op de OK toegediend om de misselijkheid, die soms ontstaat na toediening van Temgesic (morfinepreparaat) tegen te gaan

Na de ingreep: zie medicatie pijnbestrijding Novasure NAZORG


Resultaten


Een groot patiënttevredenheid onderzoek liet zien dat meer dan 92% van de patiënten twaalf maanden na de behandeling tevreden of zeer tevreden was over het resultaat.

Anticonceptie


Belangrijk is te weten dat men na een dergelijke behandeling niet meer zwanger mag worden. Zwangerschappen na Novasure® kunnen gevaarlijk zijn voor zowel de moeder als de foetus door vastgroeien van de placenta in de baarmoederwand.

 

Opgemaakt: jan 2016

Update 26.03.2020 (12.00 uur)
Corona-maatregelen

 

Op vrijdag 27 maart is het GCA gesloten.

Alle afspraken zijn verplaatst.

Op dit moment worden alleen voor urgente zaken nieuwe afspraken gemaakt.

(27-3 alleen voor urgente zaken 06 333 700 52 van 9-12.30) 

 

Maandag (30-3) en Dinsdag ( 31-3):
Indien wij geen contact met u opgenomen hebben, gaat uw afspraak door als gepland.

 


Telefonische bereikbaarheid

Wegens buitengewone drukte kunnen wij niet al uw telefoontjes direct beantwoorden.

Via het antwoordapparaat wordt u in dat geval gevraagd om op een later tijdstip terug te bellen.

U kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Onze excuses voor het ongemak.

 


Vermoedt u besmetting met het Coronavirus?


Kom dan niet naar de kliniek.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.

Heeft u algemene vragen over het nieuwe coronavirus,

kijk dan op de website van het RIVM 

of bel met het landelijke informatienummer 0800 - 1351.