Patiënteninformatie Novasure® nazorg na ingreep


Inleiding

Er is bij u een Novasure® procedure uitgevoerd. De binnenbekleding (slijmvlies) van de baarmoeder is met behulp van een elektrisch verhit draadgaas ingebracht in de baarmoeder, dichtgeschroeid. Die methode moet het overmatig bloedverlies bij u verhelpen.

Adviezen

Het is verstandig om de eerste dag na de operatie nog bedrust te houden. Het is uiteraard toegestaan om naar het toilet te gaan. Zolang u bloed verliest kunt u niet in bad, douchen is wel toegestaan. Ook kunt u beter niet zwemmen. Geslachtsgemeenschap kan weer plaatsvinden na tien dagen, maar niet zolang er nog meer dan minimaal afscheiding en bloedverlies is. Neem de eerste drie dagen 's morgens de temperatuur op. Wanneer deze hoger is dan 38,5°C, moet u uw gynaecoloog raadplegen. Dit doet u ook indien u niet kunt plassen na de ingreep.

 

Pijn

Het is mogelijk dat u last heeft van buikkrampen. U moet de buikkrampen voorstellen als zeer hevige menstruatiekrampen. Vandaar dat wij een pijnschema hebben opgesteld om de pijn te verminderen.

 Na de ingreep:

1 tablet Primperan (Metoclopramide) 10 mg krijgt u van ons vlak voor of na de OK toegediend om de misselijkheid, die soms ontstaat na toediening van Temgesic (morfinepreparaat) tegen te gaan.

 Thuis:

Direct na thuiskomst 1 tablet Temgesic 0,2 mg onder de tong laten smelten
Bij pijn ’s avonds kunt u Naproxen 500 mg innemen met de maagbeschermer (Pantoprazol)
Bij milde pijn is waarschijnlijk alleen paracetamol 500 mg voldoende.
U mag daarna doorgaan met paracetamol, maximaal 6 tabletten van 500 mg op een dag

Reserve:

Alleen bij ernstige pijn ’s avonds of ’s nachts mag u de reserve Temgesic 0,2 mg onder de tong laten smelten, nadat u eerst de Primeran (metoclopramide) 10 mg heeft ingenomen tegen de misselijkheid die Temgesic vaak als bijwerking heeft

 

Zijn de buikkrampen twee dagen na de ingreep niet verdwenen of zelfs heviger geworden, neem dan contact op met de behandelend gynaecoloog. Neem zeker contact op bij koorts boven 38.5 C.

 

Afscheiding en bloedverlies

 

Bloedverlies na de ingreep is normaal tot in sommige gevallen zelfs vier tot zes weken na de ingreep. Wanneer het bloedverlies voor uw gevoel heel veel is, neemt u contact op met uw gynaecoloog. Soms is de afscheiding alleen waterig en niet bloederig. Dit alles hoort bij het genezingsproces. Gebruik maandverband en geen tampons zolang er afscheiding en bloedverlies is.

 

Menstruatie

Meestal komt de menstruatie gewoon op de dag die u normaal zou verwachten, soms later. In de tussentijd kunt u af en toe een beetje bloed verliezen. Tijdens de eerste menstruatie kunt u eventueel weer tampons gebruiken. Deze eerste menstruatie na de ingreep kan nog heel hevig zijn, omdat de restjes slijmvlies worden opgeruimd. Na deze eerste menstruatie is het te verwachten dat het bloedverlies veel minder hevig zal zijn voor de procedure.

Controle

De poliklinische controle vindt in overleg met uw gynaecoloog plaats, maar is meestal na drie tot vier maanden om te kunnen bespreken hoe de afname van de menstruatie geworden is. Indien u eerder vragen of lichte klachten heeft, kunt u die afspraak natuurlijk vervroegen.

Vragen en problemen

Als u vragen heeft, dan kunt u ons tussen 09:00 en 16:00 uur bellen op telefoonnummer: 072-5142160. Buiten deze tijden kunt u een mail sturen naar poli@gcalkmaar.nlDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">.

Alleen in noodgevallen kunt u bellen naar het spoedtelefoonnummer dat u heeft verkregen van de assistente bij de operatie. Dit nummer is alleen voor spoedgevallen na een operatie.

In de volgende situaties moet u contact opnemen met het Gynaecologisch Centrum Alkmaar:
  • Nabloeden bij een hoeveelheid van meer dan een ruime menstruatie
  • Bij temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius. Indien u geen gehoor kunt krijgen met ons dient u naar de huisarts(enpost) te gaan meet de operatiebrief die u van ons meegekregen heeft direct na de operatie. U dient een antibioticum voorgeschreven te krijgen en daar onmiddellijk mee te starten.
  • Bij hevige pijn ondanks het gegeven pijnschema
  • Bij niet kunnen plassen
  • Gelukkig komen deze problemen zelden voor na deze ingreep.

PS. Indien u wenst kunt u de bijsluiters van alle medicijnen gemakkelijk vinden door de naam van het middel in te voeren in www.farmacotherapeutischkompas.nl

 

opgemaakt: april 2015