Patiënteninformatie Myosure® procedure via hysteroscopie

 

Inleiding

Hysteroscopie is een operatie waarbij een mini-camera via de vagina in de baarmoeder gebracht wordt. Hierdoor kan de gynaecoloog in de baarmoeder kijken en een diagnose stellen, maar ook operatieve ingrepen doen, zoals het verwijderen van poliepen of myomen (vleesbomen) uit de baarmoederholte

met een speciaal daartoe ontwikkeld instrument, de Myosure®.

Ingreep

De ingreep vindt op de operatiekamer plaats, u kunt enige tijd na de ingreep dezelfde dag weer naar huis.

De Myosure® of de True Clear® zijn instrumenten met aan het uiteinde een "shaver", die mechanisch kleine stukjes van de vleesboom of poliep "afscheert" die bij de Myosure® via een zuigsysteem uit de baarmoeder verwijderd worden. Via de minicamera wordt het beeld zichtbaar gemaakt op een monitor, u kunt tijdens de operatie desgewenst meekijken, maar u mag ook een IPod meenemen of kunt naar de tweede monitor kijken waarop een natuurfilm of een door u meegebrachte DVD wordt getoond.

Soms twee operaties nodig


Met name bij vleesbomen (myomen) wil het nog weleens voorkomen dat de behandeling de eerste keer niet helemaal voltooid kan worden. Dan is er een tweede hysteroscopie nodig. Door het verwijderen van de vleesbomen kan een wond namelijk te groot worden, waardoor de vloeistof die in de baarmoeder wordt gespoten tijdens de operatie, opgenomen wordt in de bloedbaan. Als er teveel vloeistof wordt opgenomen, kan het hart daar problemen mee krijgen. Daarom kan uw gynaecoloog halverwege de operatie stoppen en besluiten te wachten tot de eerste wond genezen is, alvorens tijdens een tweede operatie de ingreep te voltooien.

Voorbereidingen voor het onderzoek


Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn.
Voor een hysteroscopie met Myosure® of True Clear® kunt u naar eigen behoefte 2 paracetamol tabletten van 500mg vooraf innemen.

 

Planning van de hysteroscopie

Als u kinderwens heeft, wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (vóór de eisprong), zodat u niet zwanger kunt zijn ten tijde van het onderzoek en er geen te dik slijmvlies aanwezig is. Hiermede moet bij de afspraak rekening worden gehouden. Bij overmatig bloedverlies tijdens menstruatie is het ook beter de hysteroscopie in de eerste week na de menstruatie te verrichten en niet vlak voor de volgende menstruatie. U hoeft niet nuchter te zijn, dat wil zeggen dat u normaal mag ontbijten of licht mag lunchen voor de ingreep als u bij ons behandeld wordt. Let erop dat u geen kauwgom in uw mond heeft tijdens het onderzoek!

Nazorg

zie patienteninformatie Hysteroscopie nazorg