Gynaecologie: Wat doen we?

U kunt bij ons terecht voor informatie, advies en behandeling van alle voorkomende gynaecologische problemen.
Wij hebben de beschikking over moderne operatiekamers en kunnen operatieve verrichtingen uitvoeren in poliklinische setting of in dagbehandeling. U kuntonder hier zien voor welke problemen/klachten u wel en niet bij ons terecht kunt.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor het uitvoeren van een algemeen gynaecologisch onderzoek en operaties.
Tot slot kunt u hier lezen over ons beleid rondom telefonisch consult of emailconsult.

Voor welk probleem kunt u bij ons wel terecht?

 Klik op de onderstaande problemen voor meer informatie over de behandeling.

 • Counseling bij achterliggende ziekten of problemen

 • Plaatsen van een koper- of hormoonspiraal (Mirena®) bij te verwachten moeilijker plaatsingen (nog geen kinderen hebben gehad, jonge vrouwen, afwijkende liggingen baarmoeder)

 • Plaatsen van lichter gedoseerde hormoonspiralen (Kyleena®)

 • Plaatsen van een staafje in de arm (Implanon®)

 • Indien u jonger bent dan 43 jaar, dient vóór het plaatsen van een spiraal  een kweek afgenomen te worden, u kunt hiervoor een afspraak maken via: afspraak@gcalkmaar.nl

 • Anticonceptie boven de 21 jaar wordt niet vergoed vanuit het basispakket. U dient dit zelf te betalen of hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. meer info>>

 • Onderzoek van de baarmoederhals na een afwijkend uitstrijkje via colposcopie

 • Follow up bij afwijkende uitstrijkjes

 • Follow up bij DES-dochters

 • Verwijderen van een deel van de baarmoederhals bij voorstadia van baarmoederhalskanker (LETZ, lisexcisie van de baarmoederhals)

In samenwerking met bekkenbodemfysiotherapeute

Hierbij kunt u denken aan een licht verzakkingsgevoel (alsof u zit op een balletje, iets moet terugduwen bij persen voor de ontlasting, moeilijk uitplassen of lage rugpijn). Er volgt eerst een nauwkeurig gynaecologisch onderzoek en een inwendige echo.

Bij een lichte verzakking wordt meestal bekkenbodem fysiotherapie aangeboden al dan niet gecombineerd met het aanmeten van een pessarium ("een ring"). Mocht de verzakking ernstiger zijn en de fysiotherapie of de ring niet (meer) helpen, dan is een operatie aangewezen.

Na het vinden van het juiste pessarium, dat enige tijd in beslag kan nemen, kunnen de controles van de ring (incl schoonmaken) daarna ook door uw huisarts worden gedaan.

Ernstige incontinentie behandelen wij niet, daarvoor kunt u zich via de huisarts naar andere instellingen laten verwijzen.

Lees meer in onze folder Bekkenbodemtraining >>

 • Pijnlijke menstruaties

 • Onbegrepen buikpijn

 • Buiten baarmoederlijke zwangerschap

 • Uitsluiten of behandelen Endometrios


 • Bij buikpijn of menstruatiestoornissen

 • Uitsluiten cystes of andere afwijkingen van de eierstokken

 • Opsporen verdikt slijmvlies in de baarmoeder ter uitsluiting baarmoederkanker

 • Opsporen van myomen (vleesbomen) of poliepen in de baarmoeder

 • Verwijderen slijmvlies baarmoeder mbv: Novasure®

 • Weghalen van myomen (vleesbomen) of poliepen uit de baarmoeder via Myosure®

Wij hebben een speciale Menopauzepoli, waarop u een afspraak kunt maken als u last heeft van de overgang. 

Lees meer op de Menopauzepoli pagina -->

 • Labiumreductie alleen als voldaan wordt aan de richtlijnen van de Gynaecologenvereniging NVOG: ouder dan 18 jaar en grootte schaamlip meer dan 4 cm

In samenwerking met seksuoloog en bekkenbodemfysiotherapeute:

Bij seksuologische problemen wordt eerst via een anamnese gekeken waar het probleem uit bestaat en hoe we u het beste kunnen helpen. Vaak is een "drie sporen beleid" angewezen:


a) een onderzoek door de gynaecologe om te kijken of er anatomische of ontstekings- of atrofie problemen zijn waardoor vrijen niet (meer) lukt


b) verwijzing naar met ons samenwerkende bekkenbodem-fysiotherapeuten, die hiervoor een goede opleiding hebben gehad en met u gaan werken aan het ontspannen en aanspannen van de bekkenbodem.

c) verwijzen indien geïndiceerd naar een met ons samenwerkende seksuoloog waar u (al dan niet met partner) verdere adviezen kunt krijgen.


Ter ondersteuning van het geheel verkopen wij indien nodig "pelottes", staafjes van verschillende maten, die u bij u zelf kunt inbrengen om de schede op te rekken bij vaginisme, vaginistische reacties of atrofie.

Baarmoederhalskweken  worden afgenomen bij vrouwen onder de 43 jaar die een spiraaltje willen. Er wordt getest op Chlamydia, de meest voorkomende SOA in Nederland en op Gonorroe.
De kweek moet voor de plaatsing van het spiraal worden afgenomen. Bij positieve kweken moeten zowel de vrouw als de partner(s) behandeld worden. 

Dezelfde kweken worden ook afgenomen indien er sprake is van overmatige afscheiding (fluor) zonder spiraalplaatsing, na uitsluiting van Candida overgroei door uw gynaecoloog. Ook hier zullen u en uw partner(s) behandeld worden met antibiotica als de kweek positief is. De meeste Chlamydia infecties verlopen asymptomatisch en worden bij toeval ontdekt bij kweken. 

Alleen bij een opstijgende infectie krijgt u hoge koorts en heftige buikpijn, wat zowel in de onderbuik als in de bovenbuik kan optreden. U dient dan onmiddellijk contact op te nemen met uw behandelend arts.Op indicatie worden kweken voor andere bacteriën afgenomen, zoals Streptokokken, Stafylokokken of een uitgebreide SOA screening inclusief HIV, lues en Hepatitis testen. Er is een kans dat uw verzekering deze testen alleen zal vergoeden indien er een strikte indicatie aanwezig is, anders is dit voor eigen rekening.


Candida (geen SOA, maar wel fluor) wordt door de gynaecoloog vastgesteld zonder dat er een ingestuurde kweek noodzakelijk is.

Gardnerella is een onschuldige bacterie, die wel met vrijen kan worden overgebracht. Meestal worden vrouw en partner(s) dan ook met een snelle eendaagse kuur behandeld.


Ook hier is de anamnese en een onderzoek door de gynaecoloog voldoende, er hoeft geen extra kweek te worden ingestuurd naar een laboratorium.

Afwijkingen aan de vulva of vagina kunnen bestaan uit:

 • Atrofie, meestal op latere leeftijd
 • LSEAV, lichen sclerosus et atroficans van de vulva
 • Voorstadia van kankercellen, VIN of VAIN laesies
 • Schaamlipkanker (vulvacarcinoom) of vaginakanker
 • Ontstekingen
 • Condylomata accuminata, wratjes rondom de introïtus
 • Cyste met een ontsteking zoals een Bartholinitis (eenzijdige, pijnlijke, rode zwelling van de schaamlip) of een opgezette klier van Skene
 • Urethra prolaps van de plasbuis (behoeft geen operatie)
 • Afwijkende ingang van de schede (introïtus) na een bevalling

Indien er een niet duidelijke afwijking aanwezig is of een ernstige aandoening, kan direct een tweede specialist worden gehaald, in dit geval een dermatoloog, die met de gynaecoloog samen u kan helpen aan de beste therapie.


Soms is een vulvoscopie (microscopisch bekijken van de afwijking) en het nemen van een biopt noodzakelijk. Dit wordt opgestuurd voor patholoog-anatomisch onderzoek.

 • Vroege zwangerschap: Wij maken echo's ter bevestigen van de zwangerschap in een vroeg stadium, tussen de 7e en 11e week, uiteraard alleen na een positieve test.

 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap EUG: Bij buikpijn of bloedverlies kunt u zelfs eerder bij ons terecht, zodra u een positieve test heeft ter uitsluiting van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, die gelukkig niet zo vaak optreedt.

 • Miskraam: Mocht een (dreigende) miskraam de oorzaak van het buikpijn of bloedverlies zijn dan vervolgen wij de zwangerschap met echo's . Indien er inderdaad sprake is van een miskraam, die niet spontaan op gang komt, kunnen wij uw baarmoeder curetteren op de OK
 • Abortus provocatus: Wij hebben een vergunning van het ministerie van VWS voor het verrichten van vroege zwangerschapsafbrekingen (abortus). Wij voeren die tot de 12e week uit. Bent u verder zwanger dan raden wij u aan contact met bijvoorbeeld de Bloemenhove kliniek op te nemen.

Voor welke problemen kunt u bij ons niet terecht?

 • Alle behandelingen waarvoor nachtopvang nodig is (b.v. operaties waarbij men in het ziekenhuis moet overnachten. Bevallingen kunnen daardoor ook niet worden gedaan).

 • Zwangerschapswens

 • 3e graads verzakkingen, waarbij een operatie (met nacht-opvang) geïndiceerd is.

 • Urine incontinentie (wij doen geen TVT of TOT operaties)

 • Zwangerschapscontroles na de 12e zwangerschapsweek. Wij doen geen SEO of NT metingen in de zwangerschap.

 • Schaamlipcorrecties die niet binnen de richtlijnen van de NVOG (gynaecologenvereniging) in samenwerking met de vereniging voor plastische chirurgie vallen: jonger dan 19 jaar of een grootte van de schaamlip kleiner dan 4 cm..

Operaties

Zie: operaties

Consult via email of telefoon

Gynaecologisch centrum Alkmaar verricht om juridische redenen geen consult via email of telefoon. Bovendien hechten wij veel belang aan persoonlijk contact om u op de allerbeste manier te kunnen helpen. Per telefoon kunnen via een belafspraak na uw toestemming wel uitslagen worden gegeven zoals laboratoriumuitslagen, uitstrijkjes en baarmoederhalskweken.

Algemeen gynaecologisch onderzoek, zonder verwijzing

U kunt ook bij het Gynaecologisch Centrum Alkmaar terecht voor een algemeen gynaecologisch onderzoek waarvoor u geen verwijzing van uw huisarts nodig heeft. De kosten voor dit preventieve onderzoek worden meestal niet vergoed door uw zorgverzekeraar en zijn dus voor uw eigen rekening! De kosten hiervan zijn hoger dan de declaraties via de zorgverzekeraar.
 Het is mogelijk om periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een controle te laten uitvoeren naar onder andere uw baarmoedermond, baarmoeder en eierstokken, gecombineerd met een echo. Op deze manier kunnen eventuele problemen vroegtijdig opgespoord en worden behandeld. De huisarts wordt standaard op de hoogte gesteld van uw consult. Als u in dit geval hiertegen bezwaar heeft, kunt u dit aan ons kenbaar maken.
Alleen met een verwijzing van de huisarts kan een afspraak met verkorte toegangstijd worden gemaakt. Houdt u dus rekening met de op dit moment langere reguliere wachttijden.

Indien u interesse heeft in dit preventieve onderzoek, kunt u contact opnemen met ons.